Trendy v léčbě psoriázy – fototerapie a balneoterapie

Účinnými metodami léčby psoriázy jsou fototerapie a balneoterapie. Simulují pobyt u moře, který psoriatikům dokáže výrazně snížit viditelné projevy na kůži. To, že přirozené sluneční světlo má na kůži s psoriázou příznivé účinky, je známo už dávno. I když nemůže nahradit moderní farmakoterapii, například aplikaci biologické léčby, dokáže výrazně prodloužit dobré období onemocnění. I proto se lékaři snaží pacientům při léčbě světlo nahradit uměle – léčba fototerapií není žádnou novinkou – lékaři s ní začali už začátkem dvacátých let minulého století.

Fototerapie

Fototerapie se hodí k léčbě pacientů se středně těžkou až těžkou formou psoriázy, kteří na lokální léčbu nereagovali. Léčba světlem může pomoci ke zlepšení nebo zahojení u osmdesáti až devadesáti procent pacientů s psoriázou. Nejlépe funguje na ložiskové formě. K léčbě psoriázy se používá UVB záření anebo ultrafialové záření A v kombinaci s tzv. psoraleny. Jsou to látky, které zvyšují citlivost kůže na UV záření. Díky nim lze snížit dávku UV záření bez toho, aby se snížil léčebný efekt. Psoraleny lze podávat celkově, ale také místně – natírají se s nimi příslušné partie, nebo se aplikují formou koupele.

Při světloléčbě se pacienti chrání speciálními ochrannými slunečními brýlemi, odborníci doporučují i ochranu prsních bradavek a mužských pohlavních orgánů. Zde je třeba zdůraznit, že lidé s lupénkou absolvují svou fototerapii s pomocí speciálních přístrojů. Kožní lékaři nastavují intenzitu a délku ozařování individuálně podle fototypu. Dávka je ovšem daleko silnější než v běžných soláriích, a proto vyžaduje dohled odborníka. UV záření pomáhá léčit nemocnou kůži, avšak velké dávky aplikované na zdravou kůži přinášejí stejná rizika jako nadměrné slunění – tedy zvyšují riziko rakoviny kůže.

Lékaři mohou fototerapii nabídnout i lidem, kteří mají kožní problémy v těžko dostupných lokalitách – v kožních záhybech, na pokožce hlavy, na nehtech, v podpaží. V takovém případě mohou použít světelné UV tyče nebo hřebeny. Aby měla fototerapie potřebný účinek, je nutné ji opakovat minimálně 15-20krát, a to pravidelně – nepravidelnost může způsobit, že se potřebný výsledek dostaví později nebo vůbec. Léčba světlem by neměla trvat déle než tři měsíce.

Stejně jako se někteří lidé musí vyhýbat sluníčku, existují i pacienti, kteří na fototerapii chodit nemohou. Kontraindikací je akutní stádium lupénky, kdy rychle přibývají nová ložiska, anebo její kapkovitá forma, kožní nádory, ale i infekční choroby. Vadí ale i duševní choroby nebo epilepsie, srdeční, cévní či metabolické poruchy. Aby se UV záření dostalo lépe do kůže, často mu předchází léčivá koupel.

 

Balneoterapie

Dermatologie využívá balneoterapii hlavně při léčbě chronických kožních onemocnění jako je psoriáza a atopický ekzem. Je vhodná pro pacienty, kteří v souvislosti s lupénkou trpí i postižením pohybového aparátu. Balneoterapii může doplnit rehabilitace, elektroléčba, ale například i cvičení v bazénu. Je dobrou přípravou pro následnou fototerapii nebo nanášení lokálních léčiv.

Léčebné lázně mohou být uhličité, minerální, jódové, slatinné a sirné. Poslední jmenované, tedy sirné lázně, nabízejí i mnohá lázeňská zařízení. Pacient může na balneoterapii docházet do speciálních zařízení ambulantně, nebo může jet i do lázní. Pro optimální efekt je navrhovaná délka lázeňské léčby 4 týdny, ve vážných případech se doporučuje až 6 týdnů. K udržení remise je ideální lázeňskou léčbu po roce opakovat nebo po 6-8 měsících doplnit kratším, 1-2 denním pobytem.

Na otázku, jak dlouho léčebný efekt vydrží, je těžká odpověď. Vždy záleží na výchozím klinickém nálezu a na okolnostech vnějšího prostředí, jako je stres, infekce, smog a podobně. Průměrná délka remise je půl roku až rok, výjimkou není ani několik let při dodržení vhodného životního stylu.

Lázeňská balneoterapeutická péče má ve všech lázních podobný scénář – kombinuje léčebné koupele, masťové terapie a fototerapii. Pět- až šestkrát týdně užívá pacient koupele, které nejčastěji trvají 15 minut, potom následuje dvacetiminutový suchý zábal. Balneoterapie ale není vhodná pro všechny pacienty. Kontraindikací je například těhotenství, infekční choroby, inkontinence, kardiovaskulární problémy, ale i psychická onemocnění.

Lázně nabízejí lázeňské pobyty, které působí na léčbu psoriázy jako balzám. Přinášejí dlouhodobou úlevu a ve spojení s relaxačními procedurami pacienti zažívají oázu klidu a odpočinku. Na výběr jsou i relaxační pobyty, při nichž zrelaxuje tělo i duše.

2. Duben 2012 v 10:59 Kamila Novotná · Link
Tagy: ,

Přidej komentář