Zabraňte osteoporóze proniknout do vašich kostí!

Zdá se vám, že jste v poslední době měli nějak moc zlomenin? Možná to nic neznamená a je to jen shoda okolností. Ovšem je tu i možnost, že půjde o něco vážnějšího a křehkost kostí může být varováním, že něco není v pořádku. Osteoporóza je revmatické onemocnění, které se objevuje pomalu a bez viditelných signálů. Toto onemocnění se už netýká pouze starších lidí.

Je sice pravda, že osteoporóza se ve velkém projevuje až po padesátce, ale lékaři začínají vyšetřovat i mladší pacienty. Je totiž prokázáno, že objem kostní dřeně se snižuje už od třicítky. Mezi 50. a 55. rokem života probíhají rozsáhlé hormonální změny, které tento úbytek ještě urychlují. Ženy jsou sice na toto onemocnění náchylnější, ani muži však nejsou vůči němu imunní. Pětina mužů starších než 60 let je tímto onemocněním postižena rovněž.

Co to vlastně osteoporóza je…

Osteoporóza patří mezi revmatická onemocnění. Tím, že kosti ztrácejí kostní hmotu, kotra ztrácí stabilitu a zvyšuje se riziko lámání kostí. Kosti se lámou snáz a bez většího násilí nebo úrazu. Pacienti, kteří trpí osteoporózou, mohou přijít k takzvaným nízkozátěžovým zlomeninám už při prudkém švihu, otočení nebo podobně.

Je všeobecně známo, že kvalita kostní hmoty je do velké míry závislá na genetické výbavě jednotlivce. Přesto se dá ovlivnim i v jiném období než v dětství. Tehdy se sice vápník do těla vstřebává dobře, ale například úpravou životosprávy, přidáním pravidelného pohybu a odstraněním kuřáckých zlozvyků se dá zabránit osteoporóze i v pozdějším věku.

Jak se tedy bránit?

Podle mnohých odborníků je správná výživa základním pilířem pro prevenci před vznikem osteoporózy i pro její léčbu. V dětství je vyvážená strava důležitá pro vznik kostní hmoty, v dospělosti zase pomáhá bránit její nadměrné ztrátě. Správné stravovací návyky jsou tedy významné nejen v průběhu léčby, když už tímto onemocněním trpíte, ale i během celého života.

Toho, že máte osteoporózu, si dlouho nemusíte vůbec všimnout. Právě proto byste se měli starat o to, co když… Prvními signály, které varují, že je tu riziko osteoporózy, jsou různé bolesti zad v důsledku zlomenin obratlů, snižování tělesné výšky, kulatá záda. Mezi nejčastější problémy patří to, že snadno dochází ke zlomeninám předloktí nebo kyčelního kloubu.

Osteoporóza sa dá oddálit například tím, že omezíte kouření, přidáte pohyb, nejlépe takový, který nezpůsobuje nadměrné zatěžování kloubů, a uhlídáte si hmotnost. Ale pozor: příliš nízká váha je také podpůrným prvkem tohoto onemocnění. Do svého jídelníčku proto zařaďte jídla, která obsahují vysoké množství vápníku. Vápník je nepostradatelným prvkem i pro činnost srdeční, srážlivost krve, stahy svalů a nervověsvalovou dráždivost. Ve vyšším věku nedokáže organismus vstřebat vápník tak rychle jako v dětství, ale i tak stojí za to obsah vápníku v těle zvýšit.

Několik tipů na správné potraviny

Samozřejmostí jsou mléčné výrobky jako podmáslí, kefír, kysaná smetana a jogurty. Dále se doporučuje konzumovat ryby, různé druhy ořechů, semen a luštěnin. Vybírejte si jídla bohatá na vitamín D, vitamín K, hořčík a zinek a snažte se vést aktivní život. Pokud se vám nechce běhat, jezdit na kole nebo provozovat jiný sport, dopřejte si aspoň několik minut rychlejší chůze. Mnozí z nás mají dost problémů v životě samém, tak proč si je přidělávat podporováním chabého zdraví?

Mnohé lázně nabízejí lázeňské pobyty zaměřené na léčbu, ale i prevenci před onemocněními pohybového aparátu. Zajděte k lékaři a zeptejte se ho na doporučení. Preventivně může působit i relaxační pobyt, během něhož naberete nové síly do pracovních a rodinných povinností i radostí.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru